Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «ΘΑΥΜΑΤΟΣ», ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ




Πολλοί πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την τάση να αναμένουν κάποιο σημάδι από το υπέρτατο Ον στο οποίο πιστεύουν. Κάποια εικόνα ή άγαλμα που δακρύζει, κάποιο όραμα, κάποια εμφάνιση αγίου κ.ά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαλύπτεται η επίγεια παρέμβαση που προκαλεί το «θαύμα» ή πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο.

Ένας οφθαλμίατρος θα μπορούσε να βεβαιώσει ότι ο χαμηλός φωτισμός, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι αναθυμιάσεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό εκκλησιών και μνημείων αρκούν για να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Επίσης, ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η προσμονή μίας συγκεκριμένης εξέλιξης από μία μεγάλη ομάδα ατόμων αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ομαδικών ψευδαισθήσεων. Ειδικά σε θρησκευτικούς χώρους, όπου η διαφωνία με την πλειονότητα των παρευρισκομένων ενδέχεται να εκληφθεί ως απιστία, ο πιστός που δεν βλέπει αυτό που «βλέπουν» οι υπόλοιποι, αυτομάτως περιθωριοποιείται, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να αναγκάζεται να αποδεχθεί το «θαύμα».

Όμως σε αρκετές περιπτώσεις, διακρίνονται πράγματι σταγόνες στα μάτια αγαλμάτων ή εικόνων, προκαλώντας παραληρηματικές αντιδράσεις στους παρευρισκόμενους! Συνήθως, ο ένοχος χρησιμοποιεί υγροσκοπικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία της ατμόσφαιρας ή προσθέτει κατάλληλα π.χ. με σύριγγα κόκκινες χρωστικές που να νομίσουν οι πιστοί ότι πρόκειται για αίμα! Παράλληλα, ενδέχεται και το ίδιο το υλικό ξύλο σε εικόνες, κεραμικό ή γύψος σε αγάλματα να αποβάλλει υγρασία κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Η συγκέντρωση της υγρασίας και η δημιουργία σταγονιδίων αρκεί για την πραγματοποίηση του «θαύματος».



Σε βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μια ανθρώπινη φιγούρα ξεπροβάλλει μέσα από την ομίχλη. Είναι κάποιο θεόσταλτο μήνυμα ή η φιγούρα κάποιου/κάποιας αγίου/αγίας; Είναι προϊόν φωτογραφικού ή βίντεο μοντάζ; Είναι παραίσθηση ή ψευδαίσθηση;

Όχι βέβαια! Στο συγκεκριμένο οπτικό φαινόμενο το φως μας δημιουργεί μια οφθαλμαπάτη, δίνοντας την εντύπωση ότι εμφανίζονται ανθρώπινες φιγούρες να ξεπροβάλλουν μέσα από ομίχλη, έχοντας πίσω τον ήλιο σε συνδυασμό με άλω (φωτεινό περίγυρο) ή φωτοστέφανο που περιβάλλει με τα χρώματα της ίριδας μεγάλες σκιώδεις φιγούρες. Ουσιαστικά πρόκειται για τη σκιά του ίδιου του εικονολήπτη ή παρατηρητή, η οποία αντανακλάται από τον ήλιο.

Το φαινόμενο αυτό έχει την ονομασία Brocken spectre (τόξο Brocken, φάντασμα βουνού ή φάντασμα του Brocken) επειδή εθεάθη για πρώτη φορά στο ομώνυμο βουνό της Νότιας Γερμανίας το 1780.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ομιχλώδη βουνοπλαγιά κάτω από κατάλληλες συνθήκες, κατά τις οποίες η σύνθεση του αέρα είναι πυκνότερη λόγω της υγρασίας και ο ήλιος από πίσω αντανακλά (φωτογραφίζει) τη σκιά του παρατηρητή απέναντι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ