ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ;





Παραθρησκευτική είναι κάθε οργάνωση που μπορεί να καταστρέψει προσωπικούς, οικογενειακούς δεσμούς και τον ίδιο τον άνθρωπο, τον οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση, στην εξαθλίωση ή/και στην αυτοκτονία. Κάθε παραθρησκευτική οργάνωση δείχνει υπερβολική αφοσίωση ή αφιέρωση σε κάποιο πρόσωπο (συνήθως «μεσσία»), ή σε κάποια ιδέα ή πράγμα. Όλες οι οργανώσεις έχουν ευαισθησία στα οικονομικά ή/και στο σεξ. Οι οπαδοί είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν τα πάντα. Στο τέλος μεταβάλλονται σε ρομπότ, σε φερέφωνα και όργανα.

Το ρήμα «λατρεύω» αρχικά σήμαινε «προσφέρω υπηρεσία έναντι αμοιβής», με το «λάτρον» να σημαίνει «αμοιβή», ενώ αργότερα γενικεύτηκε η χρήση του σε κάθε είδους υπηρεσία, ακόμη και δουλική.

Μια λατρεία μπορεί να είναι δύσκολο να οριστεί, καθώς δεν υπάρχουν τυπικά κριτήρια για μια ομάδα λατρείας. Κάθε ομάδα είναι διαφορετική, αλλά συνήθως μια λατρεία είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων με μια ανθυγιεινή αφοσίωση σε ένα μεμονωμένο άτομο, πράγμα ή σκοπό. Οι λατρείες χτίζονται συχνά σε ακραίες και ασυνήθιστες θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από ομάδα σε ομάδα.

Οι παραθρησκευτικές ομάδες συνήθως επικεντρώνονται γύρω από ακραίες και ασυνήθιστες πεποιθήσεις, την αφοσίωση στον ηγέτη τους ή/και μια ακραία εστίαση στο συλλογικό και όχι στο άτομο. Αυτές οι ομάδες ακολουθούν πολύ αυστηρούς κανόνες και συνήθως δίνουν τον πλήρη έλεγχο του εαυτού τους στον αρχηγό τους.

Άτομα με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα αναξιότητας, ψυχαναγκασμούς και αγχώδεις διαταραχές είναι πιο πιθανό να ενταχθούν σε μια παραθρησκευτική λατρεία. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά βρίσκουν τις ομάδες αυτές ελκυστικές λόγω της κοινότητας, της κατανόησης και της δύναμης που μπορεί να υπόσχεται μια παραθρησκευτική ομάδα. Όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χαρακτηριστικών μιας προσωρινής εξαρτημένης διαταραχής προσωπικότητας καθώς και στην εμφάνιση οξείας διαταραχής στρες με ταυτόχρονη διάσπαση, αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση και κατάθλιψη.

Η ψυχολογία της λατρείας είναι η ψυχολογική μέθοδος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ηγέτες της ομάδας για να στρατολογήσουν και να διατηρήσουν μέλη. Ένας ηγέτης μπορεί να ενθαρρύνει τα μέλη να διακόψουν την επαφή με την οικογένεια και τους φίλους για να ελαχιστοποιήσουν την επιρροή και οι ηγέτες μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν ομάδες αναμόρφωσης σκέψης για να επηρεάσουν τα μέλη τους.

Μια παραθρησκευτική ομάδα έχει συνήθως έναν ηγέτη που ενορχηστρώνει τη λατρεία και την κοινότητά της. Αυτός ο ηγέτης συνήθως στρατολογεί μέλη για τη λατρεία και θέτει όλους τους κανόνες. Μόλις ο ηγέτης δημιουργήσει έναν ακόλουθο, συνήθως θα δημιουργήσει μια αλυσίδα διοίκησης για να λειτουργήσει τη λατρεία.

Οι ομάδες αυτές δίνουν μεγάλη έμφαση στην κοινότητα παρά στο άτομο και συχνά απαιτούν από τα μέλη να συνεργάζονται για να επιβιώσει η κοινότητα. Ο αρχηγός της ομάδας συνήθως ορίζει αυστηρούς κανόνες που πρέπει να τηρούν τα μέλη και υπάρχουν αυστηρές τιμωρίες εάν ένα μέλος δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους κανόνες. Οι τιμωρίες μπορεί να περιλαμβάνουν την αποβολή από την κοινότητα, την αφαίρεση δικαιωμάτων/προνομίων κ.λπ. 

Ένας ηγέτης της ομάδας έχει συχνά μεγάλο έλεγχο στα μέλη της λατρείας του. Ορισμένοι ηγέτες μπορεί να επιλέξουν ποιος θα παντρευτεί ποιον στη ομάδα τους, ποιος επιτρέπεται να κάνει παιδιά, ποιος εργάζεται σε ποια δουλειά κ.λπ. να ανακτήσουν κάτι στη ζωή τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ