ΜΕ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ….




Τι μας προσφέρει ένα πτυχίο ψυχολογίας;

Η απάντηση εξαρτάται από εμάς που αποφασίσαμε να μπούμε σε ένα Τμήμα Ψυχολογίας με πολύ μεγάλη ζήτηση και τη διαδρομή που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε μετά την απόκτηση του πτυχίου μας.

Αν έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία και θέλουμε να ασχοληθούμε με ψυχωτικές διαταραχές και με διαταραχές προσωπικότητας, τότε εξετάζουμε το ενδεχόμενο να γίνουμε Κλινικοί Ψυχολόγοι. Αν ενδιαφερόμαστε να εργαστούμε σε σχολεία υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε την ειδικότητα της Σχολικής Ψυχολογίας. Και οι δύο παραπάνω ειδικότητες απαιτούν ειδίκευση (μεταπτυχιακά, σεμινάρια κλπ).

Μια άλλη ειδικότητα, που απαιτεί κατάλληλο μεταπτυχιακό, είναι αυτή του Νευροψυχολόγου. Η νευροψυχολογία είναι κλάδος της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης που στοχεύει στο να κατανοήσει πως η δομή και η λειτουργία του εγκεφάλου σχετίζονται με τους μηχανισμούς της ανθρώπινης σκέψης και με τη συμπεριφορά. Σχετίζεται με τον κλάδο της γνωστικής ψυχολογίας.

Μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν γίνουν στην Οργανωσιακή και στην Αθλητική Ψυχολογία. Η Οργανωσιακή Ψυχολογία ασχολείται τόσο με τις αλληλεπιδράσεις του ατόμου με την εργασία του όσο και με τις σχέσεις των ανθρώπων στον εργασιακό τους χώρο, ενώ η Αθλητική Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη συμπεριφορά των ανθρώπων που ασχολούνται με την άσκηση και τον αθλητισμό.

Ένας Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής συνεργάζεται με ζευγάρια, ομάδες, οικογένειες, παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες που αναλαμβάνει και αντιμετωπίζει μεγάλο εύρος ζητημάτων που απασχολούν τους θεραπευόμενους, από αγχώδεις διαταραχές έως εξαρτήσεις. Ανάλογα με τον τομέα στον οποίο εξειδικεύτηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του και σε συνδυασμό με τα προσωπικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα, μπορεί να εργαστείτ ως ψυχοθεραπευτής, επιλέγοντας ανάμεσα σε πληθώρα προσεγγίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τη γνωστικο – συμπεριφοριστική προσέγγιση, την ψυχοδυναμική, την προσωποκεντρική, τη δραματοθεραπεία και γενικότερα τη θεραπεία μέσω τέχνης, την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και τη συστημική ψυχοθεραπεία.

Αν μας ενδιαφέρει η πανεπιστημιακή καριέρα (μεταπτυχιακό και διδακτορικό) και η επιστημονική έρευνα τότε μπορούμε να επιλέξουμε την Εκπαιδευτική, την Αναπτυξιακή, τη Γνωστική, την Κοινωνική και άλλους εξειδικευμένους τομείς της Ψυχολογίας.

Για όσους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν σε δομές ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικά παρέχοντας ψυχολογική στήριξη και υπηρεσίες συμβουλευτικής. Οι απόφοιτοι σχολών ψυχολογίας μπορούν να εργαστούν σε λιγότερο αναμενόμενες θέσεις εργασίας για εκείνους, όπως σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε διαφημιστικές εταιρείες και σε τμήματα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού, υπηρεσίες εύρεσης εργασίας, στην αστυνομία, στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ