ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ




Πώς ξεκινάει η ανάγκη μας για θρησκευτική πίστη;
Μήπως προϋπάρχει γενετικά η διάθεσή μας για θρησκευτική πίστη;
Το αποκτάμε μόνο με κατήχηση;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στην μέση, δηλαδή ενδεχομένως να υπάρχει γονιδιακά μια προδιάθεση για την θρησκευτική πίστη, αλλά μεγάλος μέρος της αποκτάται κατά την διαδικασία ανάπτυξης του, τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

O S. Freud, στα πλαίσια του Οιδιπόδειου Συμπλέγματος πάνω στο οποίο στήριξε το μεγαλύτερο μέρος της θεωρίας του. θεωρούσε την θρησκευτική πίστη ως ένα είδος νεύρωσης που προκαλείται από την λίμπιντο. Πίστευε συγκεκριμένα πως είναι η προσπάθεια της ανθρωπότητας για συγχώρεση στην ασυνείδητη και συλλογική ενοχή του ανθρώπου, με σκοπό να αποκαταστήσει την σχέση του με τον Θεό – πατέρα. 

Ο C. Jung, υποστήριξε πως ο άνθρωπος βασιζόμενες σε αρχέγονες διαθέσεις και πρότυπα, προσπαθεί μέσω της θρησκείας να μετασχηματίσει την λίμπιντο από μια κατώτερη σε μια ανώτερη μορφή ενέργειας μέσω της θρησκείας. Σημειώνοντας πως η απουσία θρησκείας θα ήταν νόσος για την ανθρωπότητα.

Ο A. Adler έδωσε μια ατομική ερμηνεία στην θρησκεία υποστηρίζοντας πως, η θρησκεία βασίζεται στην ανάγκη του ατόμου για να ικανοποιήσει το αίσθημα κατωτερότητας και κυριαρχικής αδυναμίας, η οποία που ωθεί το Εγώ να νιώσει ολοκλήρωση μέσα από την κοινωνική ανωτερότητα και αποδοχή. Ενισχύοντας φυσικά και το αίσθημα του ανήκειν, που ικανοποιείται στους κόλπους της θρησκείας.

Σήμερα το ''θρησκεύεσθαι'', ως μια ψυχο-βιολογική ενέργεια, φαίνεται να είναι φυσιολογικό για την ανθρώπινη φύση και σύμφυτο προς τον ανθρώπινο ψυχισμό. Η Εξελικτική και Γνωσιακή ψυχολογία διαπιστώνουν πως οι γνωσιακοί μηχανισμοί που διαθέτει ο άνθρωπος του επιτρέπουν να αποκτήσει, να κατανοήσει και να και να σταθεροποιήσει τις θρησκευτικές έννοιες. 

Οι θρησκευτικές έννοιες είναι ωφέλιμες για τη σκέψη, την πνευματικότητα και την ηρεμία πολλών ανθρώπων που τις ασπάζονται, αρκεί να μην παρερμηνεύονται και οδηγούν σε ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, στη μισαλλοδοξία και στον θρησκευτικό φανατισμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ