Η ΓΝΩΜΗ ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙ ΓΝΩΣΗ;




Γνώμη είναι η άποψη κάποιου για ένα ζήτημα, η αντίληψη που έχει διαμορφώσει κάποιος σχετικά με ένα θέμα, αυτό που νομίζει κάποιος ότι είναι σωστό και ισχύει.

Η γνώση αναφέρεται συνήθως στη θεωρητική ή στην πρακτική κατανόηση ενός θέματος, αφορά την επιδεξιότητα και την εξειδίκευση στο πρακτικό του μέρος, και ακολουθεί την τυπικότητα, τη συστηματικότητα και την επιστημονικότητα.

Ένας συνήθης τρόπος διάκρισης της αποκτώμενης γνώσης είναι: 
- η ρητή γνώση, η οποία μεταδίδεται με τον γραπτό και τον προφορικό λόγο, και
- η άρρητη γνώση, η οποία αποκτάται με την εμπειρία.

Κάθε άνθρωπος έχει μία γνώμη για το οτιδήποτε και με τα social τα media μπορεί να την εκφράζει ώστε να ακουστεί πιο πολύ.

Σήμερα πολλά άτομα εκφράζουν διαδικτυακά τη γνώμη τους για σοβαρά θέματα, όπως: ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά κλπ, χωρίς να έχουν έστω τις βασικές γνώσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα θέματα.

Η μη τεκμηριωμένη γνώμη, που εμφανίζεται υπεραπλουστευμένη και σαν δεδομένο, σαν ημιμαθής γνώση, που όμως δεν υφίσταται, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν παραπληροφόρηση. Πολλοί αυτό μπορούν να το αντιληφθούν ως λογοκρισία. Είναι όμως κρίσιμο να αναρωτηθούμε πού σταματάει το δικαίωμα και πού αρχίζει η υποχρέωση.

Άρα πριν να εκφραστεί δυνατά μια γνώμη, είναι απαραίτητη η γνώση για το συγκεκριμένο θέμα, ακόμη και στα πιο απλά πράγματα, διότι εύκολα μετά από λίγο καιρό θα φανεί η λανθασμένη άποψη, και εύκολα μπορεί να παρασυρθούν και να επηρεαστούν άλλα άτομα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ