ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ



Θρησκεία είναι ένα σύστημα πίστης στη θεία ή υπερφυσική δύναμη και ένα σύστημα πρακτικών λατρείας ή άλλων τελετουργιών που απευθύνονται στη δύναμη αυτήν. Θρησκευτικότητα ονομάζουμε το βαθμό εμπλοκής και την προσωπική σημασία που αποδίδει το άτομο σε ένα τέτοιο σύστημα.

Οι διδασκαλίες και οι αρχές που πραγματεύονται πολλές θρησκείες, όπως η συγχώρεση, η αγάπη καιη έγνοια προς τον πλησίον, καθώς επίσης το ότι προτρέπουν τους πιστούς τους να μένουν μακριά από καταχρήσεις (αλκοόλ, ουσίες, τζόγος, υπερφαγία) είναι ένα σημαντικό στοιχείο μιας πιο υγιούς αντιμετώπισης της ζωής.

Παρόλα τα παραπάνω, η θρησκεία δεν έχει πάντα θετικό αντίκτυπο στη ψυχική υγεία των θρησκευόμενων. Είναι γεγονός ότι δεν είναι υγιείς όλες οι εκφάνσεις της θρησκευτικότητας. Ιδιαίτερα εκείνες που απαιτούν ολοκληρωτική απεμπόληση της ορθολογικότητας και καθαγιάζουν το μίσος, την επιθετικότητα και την προκατάληψη, προωθούν υπερβολική εξάρτηση ή καταστάσεις αβουλίας, ετεροκαθορισμού ή διασχιστικότητας, δικαιώνουν την επικριτικότητα και την έλλειψη διάκρισης, απορρίπτουν τη σωματική υπόσταση με ακραία ασκητικότητα ή καλλιεργούν καταναγκαστικό τρόπο σκέψης εστιάζοντας στην αμαρτία και στην ενοχή.

Θρησκόληπτο χαρακτηρίζεται το άτομο που διακατέχεται από υπερβολική και απλοϊκή αφοσίωση στη θρησκεία και σε θρησκευτικές αντιλήψεις και εξετάζει το καθετί μέσα από το πρίσμα της θρησκείας Πολλοί θρησκόληπτοι προσκολλώνται στη θρησκεία τους όχι τόσο για να μάθουν τους ηθικούς νόμους που πρέπει να εφαρμόζουν στη ζωή τους, όσο για να διερευνήσουν τρόπους ώστε ν’ αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους που δεν ήταν σύννομες προς τον ηθικό κώδικα. Με άλλα λόγια, εκείνο που τους ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι το πώς ν’ αποφύγουν το κακό, αλλά πώς θ’ αποφύγουν την τιμωρία του. Αφού οι ίδιοι παραβούν τον Άγραφο Νόμο, στη συνέχεια εκλιπαρούν τον Θεό να τον παραβεί και ο ίδιος, διαγράφοντας τις φυσικές συνέπειες των πράξεών τους!

Βεβαίως και απαιτείται σεβασμός προς όλες τις θρησκείες και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, η θρησκοληψία όμως πολλές φορές βλάπτει σοβαρά τον πλησίον και το κοινωνικό σύνολο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ