ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ, ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ, ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ




Μισαλλοδοξία είναι το μίσος που νιώθουν ορισμένοι άνθρωποι εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη (πολιτική τοποθέτηση, θρησκεία κλπ). Έτσι έχουμε την πολιτική μισαλλοδοξία, θρησκευτική μισαλλοδοξία κ.ά.

Φανατισμός είναι η τυφλή και αποκλειστική πίστη σε μια ιδέα και η προσπάθεια επιβολής των ιδεών ενός ατόμου ή μιας ιδεολογίας και στους άλλους. Ο φανατικός δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Ο φανατισμός μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος στις πολιτικές, εθνικιστικές, θρησκευτικές ιδεολογίες ή ακόμη και στην υποστήριξη αθλητικών ομάδων.

Κατά την ψυχολογία του βάθους, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός είναι εκδηλώσεις μιας άρρωστης ψυχής, ένα καταφύγιο νευρωτικών ανθρώπων, που προσπαθούν να κρύψουν κάτω από αυτόν τα συμπλέγματα κατωτερότητας, τον εγωισμό, τις φιλοδοξίες, την επιθετικότητά τους και οδηγούν το άτομο να αναζητά φανταστικούς εχθρούς στα διαφορετικά άτομα και να προβάλλει τα προβλήματά του επάνω τους. Όταν υπάρχουν προβλήματα προσωπικά, οικονομικά ή κοινωνικής σταθερότητας, αναζητούνται εχθροί που εντοπίζονται στους ''διαφορετικούς'' από εμάς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ