ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΚΗ ΒΙΑ ΛΟΓΩ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΚΗ ΒΙΑ ΛΟΓΩ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ





Την εποχή του «μένουμε σπίτι» για το γενικό καλό όλων, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν την αναγκαστική συμβίωση με τον εχθρό τους, που αρκετές φορές είναι κάποιο μέλος της ίδιας τους της οικογένειας.

Σε κάποιες χώρες υπάρχουν αυξημένες καταγγελίες και αναφορές για ενδοοικογενειακή βία σε γραμμές βοήθειας, καθώς και αύξηση των γυναικοκτονιών.

Στην Ισπανία τα τηλεφωνήματα για επίκληση βοήθειας τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 12,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο πέρυσι, έχουν σημειωθεί 11 γυναικοκτονίες, ενώ οι συνομιλίες στη γραμμή βοήθειας αυξήθηκαν κατά 270%. Τριπλασιασμός των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε το Φεβρουάριο στη Χουμπέι της Κίνας, στην Αργεντινή μέσα στις 10 πρώτες ημέρες της καραντίνας καταγράφηκαν 12 γυναικοκτονίες και 8 απόπειρες και 70% μείωση των καταγγελιών για έμφυλη βία, ενώ στην Αγγλία οι κλήσεις προς την Εθνική Γραμμή Βοήθειας αυξήθηκαν κατά 65% μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.

Στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες γυναικών το χρονικό διάστημα της καραντίνας, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, σε πρόσφατη συνέντευξη, ότι παρότι το ιατρείο του παραμένει διαθέσιμο μόνο για έκτακτα περιστατικά, ήδη έχει κληθεί να εξετάσει αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που συνδέουν την κατάστασή τους με τον εγκλεισμό στο σπίτι.

Γιατί εκδηλώνεται περισσότερη βία με τον εγκλεισμό;

Οι άνθρωποι που επιβάλλονται με τη βία, θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να επιδεικνύουν τη δύναμή τους. Το περιβάλλον του εγκλεισμού ευνοεί αυτή τους τη συμπεριφορά. Τα περιστατικά βίας και κακοποίησης αφορούν οικογένειες ή σχέσεις που πριν από την κρίση της πανδημίας βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο ή είχαν ήδη σημειώσει βίαιες συμπεριφορές. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι η αύξηση της αβεβαιότητας, άρα και του στρες, που τελικά συμβάλλει στην αύξηση της έντασης των περιστατικών βίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ