ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΙ

ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΙ



Σεξισμός είναι μια εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, που οδηγεί στη διάκριση και εμποδίζει την πλήρη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία.

Η έμφυλη διάκριση είναι μία προκατάληψη σχετικά με το φύλο ενός ατόμου (βιολογικό και κοινωνικό). Συνδέεται άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλων και μιλάει για την πεποίθηση ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο.

Τα στερεότυπα σχετικά με τα φύλα διαιωνίζουν την άνιση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες που αμφισβητούν τον υποτιθέμενο προορισμό τους στην κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίζονται με σεξιστική και μισογυνική συμπεριφορά. Οι άνδρες που θέτουν σε αμφισβήτηση τις κυρίαρχες αντιλήψεις για την αρρενωπότητα μπορεί να αντιμετωπίζονται με σεξισμό.

Ο σεξισμός ζει μέσα από τη διαιώνιση και την αναπαραγωγή στερεοτυπικών ιδεών και συμπεριφορών από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά, ιδέες που αυτοεπιβεβαιώνονται και δυναμώνουν μέχρι που θεωρούνται πραγματικότητα. Έχει να κάνει ακόμα και με «αστειάκια», με δημοφιλείς ατάκες και εκφράσεις, με στίχους από τραγούδια, με memes, με τον τρόπο που μιλάμε καθημερινά για τα δύο φύλα και για το σεξ, έχει να κάνει με την ίδια τη τη γλώσσα μας που βασίζεται στο αρσενικό, γιατί άνθρωπος σημαίνει άντρας. Είναι παντού.

Ο ακραίος σεξισμός μπορεί να υποθάλπει την γονική αποξένωση, την σεξουαλική παρενόχληση, τον βιασμό και άλλες μορφές βίας.

Πώς αντιμετωπίζεται λοιπόν ο σεξισμός;
Χρειάζεται νομοθεσία που ορίζει και ποινικοποιεί τη σεξιστική ρητορική μίσους. Κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση του σεξισμού διαδραματίζει επίσης η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με την προώθηση στοχευμένης καμπάνιας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ