ΒΙΤΡΙΟΛΙ - ΤΟ ΥΓΡΟ ΤΩΝ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΖΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΔΡΑΣΤΩΝ

ΒΙΤΡΙΟΛΙ - ΤΟ ΥΓΡΟ ΤΩΝ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΖΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΔΡΑΣΤΩΝ




Το θειικό οξύ (sulfuric acid) ή βιτριόλι είναι χημική ένωση με μοριακό τύπο H2SO4. Είναι ισχυρό οξύ, καυστικό (προκαλεί εγκαύματα αν πέσει στο δέρμα).

"Θα σου ρίξω βιτριόλι". Από τις απρόμαυρες ελληνικές ταινίες ως την κατά τα λεγόμενα ιστορία της Σωτηρίας Μπέλλου, το βιτριόλι ήταν "κίνδυνος–θάνατος" για τους μοιχούς και για τους υποψήφιους γαμπρούς, που έταζαν γάμο αλλά δεν παντρευόταν τις αγαπημένες τους. Ο ''βιτριολισμός'' (επιθέση με οξύ) υφίσταται και σήμερα σε αρκετές χώρες του κόσμου, όπου κακοποιούνται βάναυσα και παραμορφώνονται πολλές κυρίως γυναίκες. Στη χώρα μας έχουμε τα γνωστά παραδείγματα επιθέσεων μίσους από κακοποιά στοιχεία εναντίον της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα και πολύ πρόσφατα μιας νεαρής κοπέλας στην Αθήνα.

Επειδή το βιτριόλι είναι εξαιρετικά διαβρωτικό προκαλεί μόνιμα εγκαύματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Καταστρέφει το δέρμα και εισχωρεί βαθιά μέσα στη σάρκα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στους ιστούς. Γι' αυτό και χρειάζεται σειρά από πλαστικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν, όσο είναι δυνατό, οι συνέπειες. Οι παραμορφώσεις όμως είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

Από ψυχολογική άποψη:

Στην πολύ πρόσφατη περίπτωση της κοπέλας, αυτό το έγκλημα είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό. Το άτομο που το διέπραξε ΔΕΝ ήταν εν βρασμώ ψυχής. Ήταν καλά προμελετημένο και σχεδιασμένο. Από τη στιγμή που αγόρασε το βιτριόλι, σχεδίασε την επίθεση και γνώριζε τις καταστροφικές του συνέπειες (μόνιμες παραμορφώσεις), το άτομο είναι αδίστακτο ή ψυχικά διαταραγμένο και δεν δείχνει ίχνος μεταμέλειας (φοβερό μίσος και ζήλια).


Οι ψυχολογικές συνέπειες για το θύμα περιλαμβάνουν το σύνολο της συμπτωματολογίας της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες. Πιο συγκεκριμένα στο DSM-5 αναφέρονται τέσσερις τύποι συμπτωμάτων:
-Αποφυγής
-Επαναβίωσης
-Υπερδιέγερσης
-Αρνητικής διάθεσης και τρόπου σκέψης
Το θύμα συχνά αδυνατεί να απεγκλωβιστεί και παραμένει καθηλωμένο στο τρομακτικό παρελθόν (επαναβίωση τραυματικών αναμνήσεων, επίμονη υπερ- διέγερση ψάχνοντας συνεχώς τον πιθανό κίνδυνο ή την απειλή, αρνητική διάθεση λόγω ενοχλητικών εικόνων που έχουν αποθηκευτεί στην μνήμη του).


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ