ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ



Η ρητορική μίσους είναι η ομιλία που εκφράζει μίσος ή ενθαρρύνει τη βία απέναντι σε ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, την αναπηρία ή το γενετήσιο προσανατολισμό (Nockleby, 2000).

Η ρητορική μίσους έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο άτομο ή στα άτομα που στοχεύει ή στην ομάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά. Προκαλεί κατάθλιψη, απελπισία, στρες και θυμό, απειλεί τη σωματική ακεραιότητα του θύματος και παράγει αντι-βία. Επιπλέον, η ρητορική μίσους δημιουργεί κοινοτικές εντάσεις και ως εκ τούτου, αποτέλεσμα είναι η ζημιά που προκαλείται για την κοινωνία ως σύνολο.

Η έλλειψη αναγνώρισης και σεβασμού του διαφορετικού σαν κάτι ισότιμο και η μη επαρκής εκπαίδευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τα βασικά αίτια γέννησης της ρητορικής μίσους.

Η ρητορική μίσους αποτελεί θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επομένως, η ανάγκη για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που να στοχεύουν το μίσος και ειδικότερα στο διαδίκτυο διαφαίνεται εν μέρει από τον αυξανόμενο όγκο περιεχομένου καταχρηστικής συμπεριφοράς που συναντάμε στο διαδίκτυο, συχνά με ύφος ακραίο και ρατσιστικό, που μπορεί να απειλήσει τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ