ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ




Ο Νάρκισσος της μυθολογίας έδωσε το όνομά του σε μια σύγχρονη διαταραχή προσωπικότητας (νεύρωση), που λέγεται ναρκισσιστική διαταραχή με συμπτώματα όπως:
- Έντονο αίσθημα υπεροψίας και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του/της.
- Φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, ομορφιάς κτλ.
- Απαιτεί τον θαυμασμό των άλλων.
- Είναι άτομο ιδιαίτερα χειριστικό το οποίο εκμεταλλεύεται τους άλλους με κάθε μέσο ώστε να επιτύχει το σκοπό του.
- Δεν έχει ενσυναίσθηση απέναντι στα συναισθήματα των άλλων και γι' αυτό αδυνατεί να τα κατανοήσει.
- Είναι πολύ ζηλόφθονος με τους άλλους ή πιστεύει πως οι άλλοι είναι πολύ ζηλόφθονες απέναντί του/της.
- Αλαζονεία και υπεροπτική στάση απέναντι στους άλλους κ.ά.

Οι ναρκισσιστές θεωρούν πως κοινωνικοί κανόνες που ακολουθούνται από όλους μας δεν ισχύουν για τους ίδιους καθώς ως ξεχωριστά άτομα απαιτούν να έχουν ειδική μεταχείριση.

Οι πιο επικίνδυνοι απ' όλους τους νάρκισσους είναι οι κακοήθεις νάρκισσοι. Είναι τα άτομα που μπορούν να διαπράξουν εγκλήματα (βίαια, σεξουαλικά εγκλήματα κ.ά.) χωρίς να έχουν τύψεις. Συνδυάζουν τρεις διαταραχές στην προσωπικότητάς τους: ναρκισσιστική, παρανοϊκή και αντικοινωνική.

Ο κακοήθης νάρκισσος πιστεύει πως του ανήκουν δικαιωματικά πράγματα, έχει αίσθηση μεγαλείου, ότι αξίζει η προσοχή των άλλων ανθρώπων, της κοινωνίας ολόκληρης σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να το διασφαλίσει. Είναι αντικοινωνικός με ελάχιστες ή καθόλου τύψεις απέναντι στους ανθρώπους που βλάπτει. Επίσης, είναι τόσο παρανοϊκός και καχύποπτος που νομίζει πως οι άλλοι πρόκειται να τον βλάψουν και πως θέλουν να του πάρουν την ισχύ.

Ο κακοήθης νάρκισσος, αντίθετα με τους υπόλοιπους νάρκισσους, έχει επιθετικότητα και θυμό. Μπορεί να εξαναγκάζει τους συνεξαρτώμενούς τους να θέλουν να είναι σε σχέση μαζί του. Είναι πολύ καλός στο να αποσπά συμπόνοια και είναι ικανός να λέει ψέματα, να χειραγωγεί, να εξαπατά, να παίρνει αυτό που χρειάζεται.

Ο κακοήθης νάρκισσος θα χειραγωγήσει την συνεξαρτώμενη (σχέση ή σύζυγο) και θα την παγιδεύσει, κι αφού θα πιαστεί στα δόκανα και θα έχει παγιδευτεί, εκεί θα ξεκινήσει και θα βγει προς τα έξω όλη η ψυχοπαθολογία του. Όταν θυμώσει, θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ισχύ του. Τότε είναι που θα χτυπήσει, θα πληγώσει, θα τραυματίσει, θα σκοτώσει...

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο να δείτε σχετικό βίντεο:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ