ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ



Κάντε κλικ στον σύνδεσμο να δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=seSfx7W8eAM&t=44s


''Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας'' S. Freud.

Λέγοντας ‘‘παιδικό τραύμα’’ εννοούμε ένα βίαιο, επικίνδυνο ή τρομακτικό γεγονός της παιδικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες καταστάσεις όπως: σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική κακοποίηση. Επίσης, συμβάντα ή πράξεις που κάνουν το παιδί να νοιώθει ασήμαντο, παραμέληση, χλευασμοί μπροστά σε τρίτους, συναισθηματικά τραύματα από διαζύγιο, βαριά ασθένεια ή θάνατο προσφιλούς προσώπου, τροχαίο ατύχημα, έκθεση στη βία, πολεμικές συρράξεις, προσφυγιά, ρατσισμός, φυσικές καταστροφές κ.ά.

Για ποιο λόγο τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή μας; Για ποιο λόγο η παιδική ηλικία μας ακολουθεί σε όλη την ενήλικη ζωή μας, αφήνοντας πολλές φορές μέσα μας τραύματα και πληγές οι οποίες ίσως και να μην επουλωθούν ποτέ;

Η παιδική ηλικία είναι εκείνη η οποία αποτελεί και το θεμέλιο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Είναι η ηλικία εκείνη στην οποία το άτομο πλάθεται όπως ένας πηλός, απορροφώντας όλα τα μηνύματα και τη συμπεριφορά του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος. Το παιδί απορροφά όπως ένα σφουγγάρι τα μηνύματα του κοινωνικού περιβάλλοντος, τα οποία και αποτελούν την κύρια αιτία για το υγιές ή μη υγιές χτίσιμο της προσωπικότητάς του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ