ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ




Κάντε κλικ στον σύνδεσμο να δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=RP7yiNr2OD4&t=1s

Με τον όρο «συναισθηματική αιμομιξία» εννοούμε την κατάσταση εκείνη, όπου οι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε θέση ενήλικα και αναζητούν από αυτά συναισθηματική υποστήριξη. Φυσικά δεν σημαίνει ότι το να είναι οι γονείς κοντά στα παιδιά τους είναι κακό πράγμα, ούτε το να τα καμαρώνουν και να τα αγαπούν, συνιστά συναισθηματική αιμομιξία

Η συναισθηματική αιμομιξία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, που αφορά γονείς του ίδιου ή του αντίθετου φύλου, και δημιουργεί πολλά προβλήματα στα παιδιά όταν ενηλικιωθούν, διότι δεν μπορούν να ζήσουν ως παιδιά. Γίνονται το συναισθηματικό στήριγμα της μητέρας ή του πατέρα τους, επειδή το ζευγάρι δεν μπορεί να έχει υγιή σχέση.

Ζητάνε συμβουλές από το παιδί τους για δικά τους, ενήλικα ζητήματα. Περιμένουν από το παιδί τους να τους τονώσει το Εγώ ή να τους ενισχύσει την αυτοεκτίμησή ή να διαχειριστεί τις εκάστοτε κρίσεις τους. Με πιο απλά λόγια, περιμένουν από το παιδί τους να είναι ο καλύτερος τους φίλος/φίλη.

Αν και ακούγεται υπερβολικός, ο όρος υπάρχει στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ως emotional incest ή covert incest. Ουσιαστικά είναι ένα είδος κακοποίησης, στην οποία ένας γονιός βασίζεται στο παιδί του για να πάρει τη συναισθηματική υποστήριξη που, κανονικά, θα έπρεπε να παίρνει από έναν ενήλικα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ