LOVE BOMBING, GHOSTING ΚΑΙ BREADCRUMBING ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ




Κάντε κλικ στον σύνδεσμο να δείτε το βίντεο:


Τον όρο ''love bombing'' (΄΄βομβαρδισμός αγάπης΄΄) τον συναντάμε σε σύγχρονες έρευνες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Σήμερα είναι πολύ συχνό μέσω των social media.

Ο/Η ''love bomber'', εκφράζει μέσω των social media αλλά και δια ζώσης θαυμασμό και στοργή με στόχο να κάνει τον παραλήπτη να αισθάνεται εξαρτημένος/νη και υποχρεωμένος/νη σε αυτό το άτομο.

Συνήθως είναι άνδρες με έντονη προσωπικότητα, ενεργά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας συνήθως μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους.

Τυλίγουν το θύμα τους με θαυμασμό και ερωτική επιθυμία από την πρώτη μέρα, το βομβαρδίσουν με όνειρα και σχέδια για το μέλλον, ώστε το θύμα να νιώσει μοναδικό και απόλυτα επιθυμητό. Επειδή όμως η ανασφάλεια δεν τους χορταίνει ποτέ και εδώ έγκειται το βάσανο ενός νάρκισσου, νιώθει την ανάγκη να αυξάνει συνεχώς ο κύκλος των ‘’πιστών’’ θαυμαστών του.

Το «ghosting» είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Ένα φάντασμα εμφανίζεται και εξαφανίζεται οπότε θέλει. Παρατηρείται όταν κάποιος διακόπτει απότομα οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση φιλική, ρομαντική, ερωτική ή/και επαγγελματική. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του.

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο στις διαδικτυακές γνωριμίες που εξελίσσονται σε σύντομες ερωτικές περιπέτειες. Δεν απαντάει σε μηνύματα, τηλέφωνα και στα social media σε σημείο που μπορεί να έχει κιόλας μπλοκάρει την επικοινωνία. Αυτό που ξεχωρίζει το ghosting με κάποιες άλλες τακτικές χωρισμού, είναι το ότι δεν αφήνεται καμία εξήγηση και έτσι το “θύμα” προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει μόνο του για ποιο λόγο έχει συμβεί η εξαφάνιση.

Ο όρος «breadcrumbing» συναντάται στο παραμύθι των Ηansel και Gretel, όπου ο Hansel τρίβει μια φέτα ψωμί στο δρόμο έτσι ώστε τα ψίχουλα να δείξουν σε αυτόν και την αδερφή του το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Στην περίπτωση των σχέσεων το breadcrumbing είναι μια κατάσταση στην οποία το αντικείμενο του πόθου μας, μας δίνει τόσα σημάδια όσα χρειάζονται, για να νομίζουμε ότι ενδιαφέρεται ώστε να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε μαζί του/της, χωρίς κάποια δέσμευση.

Αυτό σημαίνει ότι ο/η breadcrumber δεν έχει αληθινά συναισθήματα για το άλλο άτομο και απλά το εκμεταλλεύεται για να αποκτήσει μια επιφανειακή σχέση μαζί του/της. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια πολύ εγωιστική συμπεριφορά καθώς ο/η breadcrumber χρησιμοποιεί χειριστικές τακτικές, ρίχνοντας μερικά “ψίχουλα” ενδιαφέροντος που και που για να κρατήσει το ενδιαφέρον του άλλου ατόμου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ