ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ - ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ;


Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός, και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως ο ξυλοδαρμός, η δηλητηρίαση, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία κ.ά.

Οι άνθρωποι που μπορούν να κακοποιήσουν, να βασανίσουν ή και να θανατώσουν ένα ζώο, μπορούν να είναι ή να γίνουν βίαιοι σε όλες τους τις σχέσεις. Ψυχολογικές και εγκληματολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της κακοποίησης ζώου και της οικογενειακής βίας, της οικογενειακής αδιαφορίας ή άλλων εγκλημάτων.

Από επιστημονικές μελέτες προκύπτει ότι 
τα 2/3 των ατόμων που είχαν κακοποιήσει ένα ζώο είχαν διαπράξει κι άλλες παραβατικές πράξεις, όπως επιθέσεις σε ανθρώπους. Επίσης, τα 2/3 των κακοποιημένων γυναικών αναφέρουν ότι ο δράστης εκτός από τις ίδιες είχε στο ιστορικό του κακοποίηση ζώου.

Τα άτομα που κακοποιούν ζώα παρουσιάζουν ιδιαιτέρως χαμηλή ενσυναίσθηση,  δηλαδή έχουν χαμηλή ικανότητα συναισθηματικής κατανόησης, ιδιαίτερα ψυχρά συναισθηματικά στοιχεία, χαμηλές επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες. Ενδεχομένως να χαρακτηρίζονται και από χρόνια αντικοινωνική συμπεριφορά, που εκδηλώνεται π.χ. με καυγάδες, εμπρησμούς, διαπροσωπική βία κ.ά.

Στην περίπτωση κατά την οποία ένα παιδί κακοποιεί κάποιο ζώο, το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε είναι το οικογενειακό περιβάλλον του, διότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν οι αιτίες που κρύβονται πίσω από την πράξη αυτή, ώστε να εξεταστούν και να εξαλειφτούν τα αίτιά της. Συχνά το παιδί που κακοποιεί κάποιο ζώο έχει και το ίδιο κακοποιηθεί μέσα σε περιβάλλον που αντιλαμβανόταν ως ασφαλές (οικογένεια, σχολείο). 

Επίσης, όπου υπάρχει κακοποίηση παιδιού, η κακοποίηση του κατοικίδιου ζώου συντροφιάς, είναι πολύ πιθανή από τους ίδιους δράστες.

Η κακοποίηση των ζώων είναι βασικά ένα δείγμα προσπάθειας επιβολής, εξουσίας και ελέγχου. Είναι μια αποτρόπαια πράξη γι' αυτό και τιμωρείται πολύ αυστηρά από τον νόμο. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ