ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ




Η Συμβουλευτική Ψυχολογία είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με την προώθηση ή αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου (ή της ομάδας ανθρώπων), η οποία έχει διαταραχθεί από ποικίλες περιβαλλοντικές επιδράσεις ή από εσωτερικές συγκρούσεις.

Ο Συμβουλευτικός Ψυχολόγος βοηθά το συμβουλευόμενο να βελτιώσει την προσωπική του κατάσταση, να ανακουφιστεί από τη λύπη και τη στενοχώρια, να επιλύσει τις κρίσιμες καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Υποστηρίζει τη ψυχολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του συμβουλευόμενου, βοηθώντας τον να κάνει καλύτερη χρήση των αποθεμάτων και ικανοτήτων που διαθέτει δείχνοντάς του το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων που θα τον διευκολύνουν να βοηθήσει μόνος του τον εαυτό του.

Υπάρχουν πολλά είδη συμβουλευτικής, όπως για την αντιμετώπιση κρίσεων, οικογενειακή-συζυγική, εργασιακή, επαγγελματική, κλπ. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και η ποιμαντική συμβουλευτική, η οποία προσφέρεται από ιερωμένους, κληρικούς, διαφόρων θρησκειών και δογμάτων. Τα τελευταία χρόνια η ποιμαντική συμβουλευτική παρουσιάζει ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Κάποιοι συνάνθρωποί μας, για διάφορους λόγους (συναισθηματική ασφάλεια, αίσθηση προσωπικής ταυτότητας, αίσθηση του ανήκειν κ.ά) θεωρούν ότι το πρόβλημά τους έχει θρησκευτικές διαστάσεις και εμπιστεύονται περισσότερο τους κληρικούς, απ' ότι τους ψυχολόγους.

Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταφυσικές μας ανησυχίες με την ψυχολογική μας ευημερία. Για να έχουν επιστημονική αξία, σοβαρότητα, εγκυρότητα και ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα όλες οι διαδικασίες της ποιμαντικής συμβουλευτικής, θα πρέπει οι κληρικοί να έχουν σπουδάσει Ψυχολογία ή Ψυχιατρική ή Ψυχοθεραπεία (ή να έχουν παρακολουθήσει έγκυρα επιστημονικά σεμινάρια ψυχολογίας). Σε αντίθετη περίπτωση οι σκοταδιστικές απόψεις βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ